Act or forget

Onlangs was ik voor een afspraak in het Plan B gebouw in Eindhoven. Op weg naar de vierde verdieping las ik de woorden ‘Act or forget’. Ze waren heel aanwezig op de muur geschilderd en deden mij denken aan een intakegesprek met een deelnemer voor het meerdaagse ‘unleash your potential’ programma. Voor het verhaal noem ik hem Joeri. Joeri was ondernemer en wilde zichzelf misbaar maken voor de operationele zaken in zijn bedrijf. Inmiddels was hij tien jaar verder, had al van alles geprobeerd maar had zijn doel nog steeds niet bereikt. Integendeel. Zijn bedrijf was flink gegroeid maar de operatie was, naar zijn idee, nog afhankelijker van hem geworden. Dat gaf de nodige spanningen en dat was hem zichtbaar niet in de koude kleren gaan zitten. “Laten we na tien jaar van proberen concluderen dat dit doel mooi is voor de bühne maar dit is niet wat jij echt wilt. Sterker nog: je durft het niet. Ben je bereidt om er heel anders naar te gaan kijken?” Best spannend om er zo in te vliegen, maar ik voelde dat het vuurtje opgestookt moest worden. Voor Joeri was het de prikkel om met ons aan de slag te gaan.

Face it and act. Or fear it and forget.

We kunnen van alles willen maar als we er niet naar handelen levert ‘willen’ vooral frustratie en stress op. Wanneer je die onrust ervaart is de kans erg groot dat je niet de juiste doelen nastreeft. Vergeet het dan maar. Hoogste tijd om bij jezelf te rade te gaan wat je echt wil. Dat is niet makkelijk, maar wel mogelijk. Als het gaat om de gewone dingen in het dagelijkse leven weten we vaak heel duidelijk wat we willen. Bijvoorbeeld ten aanzien van het huishouden, auto, geld, onze carrière of het gedrag van onze kinderen. Allemaal externe zaken. Heel anders wordt het als het gaat om minder concrete zaken. Zoals relaties, gezondheid of persoonlijke ontwikkeling. Dit vraagt iets van ons innerlijke en dat is lastiger om bij te komen.

“Innerlijke? Innerlijke! Daar kan ik niks mee. Dat is mij te soft” was de eerste reactie van Joeri herinner ik me nog. Voor mij heel herkenbaar want een groot deel van mijn leven had ik ook niets met dat innerlijke, dat voelen. Probleem is alleen dat het innerlijke wel iets met ons heeft. Of je het nou wil of niet: het is er gewoon en dat weten we allemaal. Face it and act. Or fear it and forget.

 – Wat zou je op dit moment meer dan wat dan ook willen bereiken? –

Het antwoord op deze vraag is essentieel om stressdoelen om te toveren in succesdoelen. Zonder het juiste antwoord op die vraag blijft het een ‘struggle for life’. Ja, je leest het goed. ‘Juiste’ antwoord. Joeri wist ook heel goed wat hij wilde. Namelijk misbaar zijn voor zijn bedrijf. Maar dat was niet het ‘juiste’ antwoord. Wat nog ontbrak was zijn ultieme verlangen. Waarom hij dit écht wilt?

Het juiste antwoord vinden vraagt nogal wat. Het heeft namelijk met onze waarneming te maken. En het vermogen om er met geheel andere ogen naar te kijken. Onze waarneming speelt een hele belangrijke rol bij het bepalen van onze doelen. Door te kijken, te luisteren, te ruiken, te proeven en door te voelen krijg je een beeld van jouw realiteit. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van onze waarneming door ons brein wordt ingevuld op basis van kennis en ervaringen uit het verleden. Hiermee kleuren en vormen we onze beleving in het hier en nu. We nemen de werkelijkheid dus niet echt waar, maar door een filter van het verleden.

Joeri ontdekte zijn belemmerende filter, zijn werkelijke bedoeling, zag mogelijkheden en kwam tot actie. Acties waarbij hij niet meer handelde vanuit zijn angst om de controle te verliezen maar vanuit zijn ultieme verlangen.

Loop je net als Joeri al een tijdje rond met een steeds terugkerend thema? Ben je klaar voor een andere aanpak dan je gewend bent? Op 4, 5 & 6 november vindt weer het unleash your potential programma plaats.

Auteur: Erwin Gorts