De kracht van rust

Lange tijd leek het er op dat het niet door kon gaan. Onze vakantie naar Zuid-Frankrijk. En nu zit ik hier. Op de veranda van onze tent met een waanzinnig uitzicht over groene met dauw besprenkelde akkers omringd door bergen. Zes uur in de ochtend, de stilte wordt gevuld met fluitende vogels en een kraai. Ergens ver weg hoor ik het geluid van de trekker van een ijverige boer. De lucht voelt en ruikt fris met een subtiel vleugje lavendel. Niets meer aan doen. Een rustgevend plaatje. De ideale context om tot rust te komen.

Plots valt mijn oog op een hert. Tussen het hoge gras in de zon die ook net wakker wordt. Hij graast en kijkt af en toe om zich heen. Het oogt elegant en sierlijk. Ik ga er helemaal in op. Dan lijkt hij te schrikken en zet het op een rennen. De kracht en energie spat er vanaf. Met grote snelheid nadert hij een bos om er vervolgens in te verdwijnen. Prachtig. De eenvoud en puurheid van de natuur. De overgang van stilstaan en vertraging naar versnelling. Actie vanuit rust.

Een contrast met onze samenleving die steeds sneller veranderd. Dagelijks stellen we ons bloot aan een toenemende hoeveelheid prikkels. De druk om te presteren en er bij te horen is groot. Social media en smartphones hebben het er wat dat betreft niet makkelijker op gemaakt. Stilstaan is achteruitgang? Je zou zo maar iets kunnen missen. Het gevolg is dat veel mensen continue AAN staan. Altijd iets te doen, altijd iets moeten. Dat hert kan ook niet de hele dag zo hard blijven rennen.

Ook in topsport zie ik de kracht van rust terug. Het geheim van topsporters en topteams is dat ze de juiste balans weten te vinden tussen de inspanning en de rustmomenten om fysiek, mentaal en emotioneel te herstellen. Zo komen ze tot de beste prestaties.

Het leven van ons is niet veel anders dan dat van een topsporter. En misschien zelfs dan dat van het hert. Wellicht wat langer en gecompliceerder. We willen tenslotte allemaal groeien en beter worden in wat dan ook. Het is onze natuurlijke neiging naar meer als mens.

Wanneer heb jij je beste idee├źn en mooiste inzichten?
Stilstaan en vertragen is voeding voor vooruitgang. Durven te vertrouwen op de kracht van rust. Hoe spannend dat ook is in een wereld die nooit stil staat. Reflecteren , recupereren, bezinnen, bijstellen, aanscherpen, opladen en er weer vol voor gaan. Actie vanuit rust daar geloof ik in. Iets waar ik al veel mensen in heb mogen begeleiden.

 

Auteur: Erwin Gorts